Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita leest een boek: Leef Lagom - Anna Brones

Het lijkt er soms op dat ze in Scandinavië altijd over alles gelijk hebben. Sinds een paar jaar slaan we massaal kaarsen en plaids in om ons huis naar Deens voorbeeld wat hyggeliger te maken. De nieuwe trend heet "Lagom" en komt uit Zweden. "Lagom" betekent "net genoeg", het gaat dus om gematigdheid. Dat zit blijkbaar ingebakken in de Zweedse cultuur.

Zei Epicurus ook al niet zoiets? Genieten met mate? Hoe dan ook, er valt veel te zeggen voor Lagom. Wie naar Lagom streeft, gaat op zoek naar eenvoud en balans, twee zaken waar de laatste jaren al veel inkt over gevloeid is, met schrijfsels als resultaat die ook ik gretig heb gelezen. Want, trendgevoelig als ik ben, eenvoud en balans zijn nu net twee zaken waar ik best wel veel mee bezig ben. Lagom is goed voor je en goed voor de wereld. Want met name het milieu zou wel varen bij wat meer gematigdheid.

Je kan Lagom toepassen op alle vlakken van je leven. Het gaat er vooral om tevreden te zijn met wat je hebt in plaats van altijd en overal te streven naar meer en beter. Op je werk bijvoorbeeld. Bij mij persoonlijk komt dat neer op genieten van de flexibiliteit van mijn werkgever (wat me een prima balans tussen werk en privé oplevert), van de boeiende werkomgeving en enkele fijne collega's. En ja, me erbij neerleggen dat mijn talenten niet echt tot ontplooiing komen bij de jobinhoud.



Een belangrijk onderdeel van de Zweedse werkdag is "fika", een heel bewuste koffiepauze. Een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Samen met collega's. Fijn voor de werkgever maar niet de essentie: het komt de productiviteit ten goede. Net als minder multitasken, om maar iets te zeggen.

Ook thuis kan je aan lagom doen. Bij de inrichting: gezellig maar niet overdadig, geen tierlantijntjes maar enkele duurzame elementen en natuurlijke materialen (houten banken, wollen dekens). Zweeds design staat voor degelijk en vaak robuust maar tegelijk warm en huiselijk. Hetzelfde geldt voor mode: tijdloze basics in duurzame materialen. Investeer in kwaliteit en heb daar dan jaren plezier van.

Zelf creatief bezig zijn past ook in een lagom-leven. Als tegengewicht voor de uren die velen van ons achter een scherm doorbrengen. Als je bovendien zelf spullen maakt in plaats van ze te kopen, ontspring je even de dans van de consumptiemaatschappij. Wie zelf echt niet creatief is en daar ook geen behoefte aan heeft, kan wel andere creatieven steunen door eens iets ambachtelijks te kopen.


De Zweedse keuken is ook een mooi voorbeeld van lagom: niet te veel, niet te weinig. Eenvoudige gerechten met kwalitatieve ingrediënten. Af en toe genieten van iets lekkers (lees "minder gezond") past best bij een gezonde levensstijl. Maar dus met mate. Lagom, je begrijpt het.



Alles 'met mate' is per definitie gezond, denk ik. Niet te veel stress, niet te veel cholesterol... en in plaats van naar de fitness te gaan, trekt een lagommer het bos in, om te lopen/wandelen/fietsen.

Lagom is een manier om gelukkig te worden. En bovendien is het goed voor de wereld. Ik ben om. (En ik denk dat ik, zonder het te weten, al behoorlijk hoog scoorde op de lagom-kaart). En omdat ik weet dat jullie - net als ik - van lijstjes en concrete tips houden:

10 TIPS VOOR EEN LAGOM LEVEN
  1. Neem, naast de middagpauze, twee keer een echte pauze op je werkdag. Met een kopje koffie of thee en als het kan met een collega (of een paar)
  2. Breng wat soberheid in je interieur. Kijk eens of er geen spullen zijn die geen of weinig nut hebben en waaraan je niet gehecht bent. Breng ze naar de kringwinkel.
  3. De eerstvolgende keer dat je een cadeautje voor iemand koopt, kies dan voor iets ambachtelijks.
  4. De eerstvolgende keer dat je iets nieuws koopt, kijk dan of je het tweedehands kunt vinden.
  5. Plan elke dag een momentje voor jezelf, misschien met een kopje thee.
  6. Bedenk een creatief langetermijnproject, zoals een trui breien of een borduurwerk.
  7. Geniet van de simpele keuken. Een snee echt lekker roggebrood met boter, kaas en plakjes rauwkost.
  8. Geniet zonder schuldgevoel van je eerstvolgende lekkernij.
  9. Wees zuinig met energie. Plaats spaarlampen en een spaardouchekop, zet de verwarming wat lager. You know the drill.
  10. Stop met multitasken.

Ik las "Leef Lagom - Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven" van Anna Brones. Het boek is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. 

Reacties

  1. Ha, da's dan al het derde boek over lagom in korte tijd :) Ik las de twee andere boeken al. Fika en lagom leerde ik kennen in Zweden en ik pas de concepten met veel plezier ook hier toe. Blij te zien dat hoe langer hoe meer mensen aan de fika gaan en kiezen voor lagom. Want zoals de Zweden zeggen: lagom är bäst ;-)
    (Er is wel ook een negatiever kantje aan lagom - sommige Zweden vinden dat het hun ontwikkeling beknot en zorgt voor middelmatigheid. Anders had mijn website 'lagom' genoemd.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me er iets bij voorstellen. Middelmatigheid is my middle name ;-)

      Verwijderen
  2. Ik denk dat ik dat, voordat ik de term kende, ook al best lagom leefde. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie